Destinacija
Područje rada
Povratak

Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik - Konferencija Izvrsnost u turizmu

U sklopu projekta Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik, čiji smo partneri, 26. i 27.08.2021 održana je Konferencija pod nazivom Izvrsnost u turizmu, u Dubrovniku, hotel Lapad. Bila je to odlična prilika za razmjenu iskustva i umrežavanje s ostalim partnerima na projektu od kojih spominjemo neke – Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik, hotelske kuće Hilton, Sheraton i Jadranski luksuzni hoteli, ostali  RCK - Opatija, Split, Osijek i Zabok, Baskijski kulinarski centar, Ministarstvo turizma i sporta.

Cilj regionalnih centara kompetentnosti, najjednostavnije rečeno, je podizanje razine kvalitete vještina i znanja učenika u turizmu i ugostiteljstvu kako bi mogli zadovoljiti suvremene potrebe turizma današnjice. Nositelji projekta su turističko ugostiteljske škole; projekti su sufinancirani bespovratnim sredstvima EU, a Valamar Riviera je partner u čak 3 RCK: Dubrovnik, Opatija i Pula.

Specifičnost RCK Dubrovnik je što kroz ovaj projekt razvija standard kvalifikacija za zanimanje Kuhar razine 4,2 i level 5 (četverogodišnje školovanje) te izradu novog školskog kurikuluma. Također, radi se i na razvoju i modernizaciji programa za učenike s poteškoćama u razvoju te priručniku za mentore u gospodarstvu kako bi obavljanje učeničke praske bilo strukturirano i ujednačeno neovisno u kojoj hotelskoj kući učenik obavlja praktičnu nastavu.

U sklopu ovog projekta renovirat će se povijesna vila Čingrija u Dubrovniku koja će biti njihov regionalni centar kompetentnosti za redovne učenike te odrasle osobe po principu cjeloživotnog obrazovanja, raznih stručnih tečajeva i edukativnih programa,  opremljenog suvremenog praktikuma, mogućnosti smještaja za polaznike, a vodite će ju sami učenici i ostali polaznici RCK.

 

Od naših kolega u stručnim timovima RCK su Erik Štemberga, David Parencan, Dragan Delač, Daniel Pasković, Edi Licul i Ivan Ergović ispred struke i Sektora hrane i pića te Loreta Žmak, Monika Banko, Katarina Pavlović Njire i Vedrana Černjul Smoković od strane Sektora ljudskih potencijala.

Projekt traje do 2023. godine, startao je prije pandemije i usprkos usporenoj dinamici odvijanja projektnih aktivnosti i odgoda studijskih putovanja, duh sudionika nije slomljen J.

Ovakve prigode pokažu koliko je bitan ljudski faktor, važnost pozitivne energije, entuzijazma, posvećenosti, dobrih i zdravih međuljudskih odnosa na što su nas podsjetili kolege Baskijci u svojoj prezentaciji posebnim osvrtom i dodatnom pažnjom  konceptu koji gaje i njeguju -  Gastronomy is all about passion and people!